pátek 5. srpna 2016

Jak máme materiál thonet připevnit do rámu?

Materiálu thonet má širokou oblast využití. Nemusí se nutně využít na sedací části židle a opěradla, ale existuje mnoho dalších způsobů využití:

Jako výplň dveří se může montovat na nábytek, nebo vložením do rámu může být vhodný na ukrytí elektroměrů a radiátorů, protože nebrání v proudění vzduchu.
Kvůli provedení může přes děrovaný tonet volně proudit vzduch a přesto krýt do takové míry, aby nebyl vidět například radiátor. Větrací schopnosti lze využít také u skříní v předsíni, nebo u botníku.

K nasazení do rámu stačí sponkovač. Pomocí tohoto sponkovače lze namontovat tento materiál i doma. Materiál thonet vlivem vody změkne a mírně se prodlouží. Stane se tedy lépe zpracovatelným. Proto se oplatí před nasazením materiál na 2-3 hodiny namočit do studené vody. Poté (předtím než uschne) se pomocí sponkovače připevní k dřevěnému rámu (husté sponkování na vnitřní straně rámu). Nesmíme thonet moc napnout, protože po uschnutí materiál získá zpět původní rozměry a může se roztrhnout v místech připevnění. 

Dále je třeba dbát i na to, aby síla sponkovače nebyla nastavena na velké hodnoty, protože může rozříznout thonet.
Toto je dobré předtím vyzkoušet, protože když sponkovač rozřeže materiál a nelze nastavit sílu sponkovače, je potřebné nasadit nad thonet gumu nebo lepící pásku v tloušťce 0,2-0,5mm. Takto jistě nepřetrhne materiál thonet.


Když nechceme použít sponkovač, můžeme do vnitřního rámu vyfrézovat drážku, do kterého materiál thonet připevníme pomocí lepidla a pedigu.  

Materiál thonet se vyrábí z vnější kůry ratanu a proto je těžké barvit, mořit, jelikož se barva nevsákne do materiálu rovnoměrně. Proto se vyplatí namíchat barvu do laku Shell nebo Beizen.


Žádné komentáře:

Okomentovat